Centar za projekte, znanost i transfer tehnologija

UWST - Underwater Science and Technologies

NAZIV PROJEKTA: UWST - Underwater Science and Technologies
PROGRAM: TEMPUS III
ULOGA NA PROJEKTU: Partner
SASTAVNICA: Pomorski odjel
RAZDOBLJE PROVEDBE PROJEKTA: 1. rujna 2007. - 31. kolovoza 2008.
TIP PROJEKTA: Stručni

 

KRATKI OPIS PROJEKTA: Odjel za promet i pomorstvo Sveučilišta u Zadru trenutno ima dva studija: Nautiku i Pomorsko inženjerstvo, a ovim projektom se želi formirati treći studij: Podvodna znanost i tehnologije. Glavni razlog za ovu inicijativu je što takva studija ne postoji ni u Hrvatskoj ni na cijelom mediteranskom području. S druge strane, Hrvatska je zemlja duge i razvijene obale, tradicionalno orijentirana na more, što znači da postoje brojne djelatnosti koje uključuju podvodne radove i tehnologije: građevinski radovi na obali i off shore objekte (plinske platforme), brodogradnju, ribogojilišta, razne ekološke projekte i na kraju podvodnu arheologiju. Mnogo je ljudi uključeno u takve aktivnosti, ali je njihovo obrazovanje uglavnom bilo neformalno i vaninstitucionalno te nisu stekli odgovarajuće formalne kvalifikacije, pogotovo ne na visokoškolskoj razini. To je situacija koju Hrvatska dijeli s ostalim mediteranskim zemljama, a jedna od nesretnih posljedica je da se svake godine dogodi relativno veliki broj raznih nesreća vezanih uz ronjenje, od kojih su mnoge i smrtne.

CILJEVI PROJEKTA: Cilj projekta je stvoriti preddiplomski studij podvodne znanosti i tehnologije na Sveučilištu u Zadru. Studija bi trebala pokriti različita područja podvodnih aktivnosti uključujući biologiju mora, pitanja okoliša, građevinarstvo, brodogradnju i podvodnu arheologiju.

NOSITELJ PROJEKTA: Sveučilište u Plymouthu

PARTNERI: Arheološki muzej ZadarPMF ZagrebNacionalni institut za biologiju (Morska biološka postaja Piran, Slovenija), Maritim d.o.o., Ronilački klub "KPA Zadar", Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture