Centar za projekte, znanost i transfer tehnologija

NAZIV PROJEKTA: TAKE IT SLOW - Smart and Slow Tourism Supporting Adriatic Heritage for Tomorrow
FOND: Europski fond za regionalni razvoj (EFRR)
OPERATIVNI PROGRAM: INTERREG Italija - Hrvatska 2014. - 2020.
UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA: 3.764.695,71 €
PRORAČUN ZA SVEUČILIŠTE U ZADRU: 260.034,00 €
INTENZITET POTPORE: 85 %
ULOGA NA PROJEKTU: Partner
SASTAVNICA: Odjel za turizam i komunikacijske znanosti
RAZDOBLJE PROVEDBE PROJEKTA:  1. lipnja 2020. – 30. lipnja 2023.
TIP PROJEKTA: Stručni

 

KRATKI OPIS PROJEKTA: Projekt „TAKE IT SLOW“ osmišljen je s ciljem upravljanja i promocije Jadrana kao održive, zelene i pametne europske turističke regije kroz uspostavu lanca vrijednosti u turizmu prema načelima pametne specijalizacije. Temelji se na istraživanju načina života kao spoja materijalne i nematerijalne, kulturne i prirodne baštine u suradnji sa znanstvenicima i lokalnom zajednicom kao velikim izvorom znanja. Jadransko more okruženo je brojnim malim zajednicama na otocima, priobalnim i unutrašnjim ruralnim područjima čiji je životni stil ostao autentičan, u skladu s okolišem i zasnovan na tradicionalnim znanjima i vještinama. Stoga će se kroz projekt razviti rješenja za upravljanje mikro turističkim destinacijama kako bi se potaknule lokalne zajednice u rješavanju utjecaja turističke industrije, ali i istodobno očuvala prirodna i kulturna baština i životni stil. Također, projektom će se razviti alati za pravodobno reagiranje na zahtjeve turističkog tržišta kako bi se uravnotežila sezonalnost turističkih aktivnosti na lokacijama prirodne i kulturne baštine u projektnom području.

CILJEVI PROJEKTA: Dubrovačko-neretvanska županija će u suradnji s Općinom Ston uspostaviti moderni multimedijalni interpretacijski centar jadranske baštine u Kneževom dvoru u Stonu za čiju je obnovu kroz projekt osigurano više od 3,5 milijuna kuna. Osim toga, uredit će se pristupni put srednjovjekovnom kompleksu pustinja Blaca na otoku Braču, virtualni muzej i kreativni centar u Momjanu i muzej na otvorenome u okolici Šibenika. Sveučilište u Zadru će organizirati radionice u području pametne specijalizacije na temu „green, slow and sustainable tourism“ te pružiti primjere dobre prakse. Također, za potrebe cjelokupnog projektnog partnerstva organizirati će studijsko putovanje u baskijski kulinarski centar u San Sebastianu i Bilbau kao dio posebno osmišljenog procesa učenja u gastronomiji i turizmu. Također kao jedna od aktivnosti Sveučilišta u Zadru biti će uspostava radne metodologije za razvoj strateškog okvira, odnosno metode za diverzifikaciju turističke ponude i inovacija te sustav praćenja za aktivnosti projektnih partnera.

NOSITELJ PROJEKTA: Dubrovačko-neretvanska županija

PARTNERI: Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, Istarska županija, PromoTurismoFVG, Regija Veneto – Odjel za turizam, Razvojna agencija Regije Marche, regija Molise, Javni teatar Apulije - Regionalni konzorcij za umjetnost i kulturu, regija Emilia Romagna, regija Abruzzo, regija Puglia.

Više o projektu možete saznati ovdje: