Centar za projekte, znanost i transfer tehnologija

NAZIV PROJEKTA: STRONGER - Stronger Together - Product Development and Internalization
FOND: Europski fond za regionalni razvoj (EFRR), IPA II
OPERATIVNI PROGRAM: INTERREG - IPA CBC Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014. - 2020.
UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA: 979.309,91 €
PRORAČUN ZA SVEUČILIŠTE U ZADRU: 158.059,94 €
INTENZITET POTPORE: 85 %
ULOGA NA PROJEKTU: Partner
SASTAVNICA: Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu
RAZDOBLJE PROVEDBE PROJEKTA: 1. studenog 2017. – 31. siječnja 2020.
TIP PROJEKTA: Stručni

 

KRATKI OPIS PROJEKTA: Uzgoj, prikupljanje i prerada bilja je u programskoj ovlasti veoma prisutna, ali nije dovoljno razvijena i organizirana. Pojedinci i poduzeća su uglavnom usmjereni na uzgoj, prikupljanje i sušenje ljekovitog i drugog bilja. U cijeloj regiji obuhvata projekta, poduzeća i pojedinci se suočavaju sa sličnim i istim problemima: nedostatak organiziranih poduzeća, klastera i zadruga, nedostatak spečifičnog znanja, nedostatak odgovarajućih labaratorija i centralnog informacijskog sustava.

Projekat će biti usmjeren na identificiranje problema kroz edukativne programe sa savjetodavnim uslugama za poslovne razvojne organizacije (udruženja) i poduzeća/pojedince i sve ih zajedno povezati kroz inovativni model e-platforme klastera koji će služiti kao primjer drugima. Upoznatost i informiranost će biti podignuta kroz marketinške i informacijske aktivnosti svih 5 partnera iz sve 3 zemlje koji će sinkronizirano raditi na razvoju, primjeni, financiranju i unaprjeđenju kako bi se maksimizirao utjecaj projekta.

CILJEVI PROJEKTA: Jačanje organizacija koje pružaju podršku poslu i jačanje istraživačkih institucija koje su takođe podrška poslu; savjetodavne usluge za pristup poduzeća tržištu i promocija prekograničnog klasera za sakupljače, uzgajivače i prerađivače bilja. Projektom će se mobilizirati ovaj mikro sektor u sve 3 zemlje čime će se inicirati saradnja koja će biti javna i transparentna. Cilj je da se uključena poduzeća mobiliziraju za buduću prekograničnu saradnju i da im se omogući razmjena znanja, kapaciteta i proizvoda na širem području.

Projektom se, želi razviti inovativni model e-platforme klastera koji će služiti kao primjer drugima (po modelu B2B), e-učenje i funkcionalna podrška. Naučno-istraživački kapaciteti i institucije za podršku poduzetništva će se osnažiti kako bi bolje i efikasnije pružali usluge malim poduzetnicima u sektoru proizvodnje i prerade začinskog, ljekovitog i mediteranskog bilja; tradicionalno u kontekstu podrške ženskom poduzetništvu. Opremiti će se i 2 laboratorija za istraživanje i ispitivanje sirovine i biljnih proizvoda, a biti će na raspolaganju korisnicima e-platforme iz sve tri zemlje.

NOSITELJ PROJEKTA: CTR – Centar za razvoj Brodsko-posavske županije

PARTNERI: INOVAcija - Ustanova za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije, Udruženje poslovnih žena u BiH, Asocijacija Poslovnih zena Crne Gore

 

Galerija