Centar za projekte, znanost i transfer tehnologija

NAZIV PROJEKTA: STREAM - Strategic Development of Flood Management
FOND: Europski fond za regionalni razvoj (EFRR)
OPERATIVNI PROGRAM: INTERREG Italija - Hrvatska 2014. - 2020.
UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA: 9.411.657,83 €
PRORAČUN ZA SVEUČILIŠTE U ZADRU: 980.399,98 €
INTENZITET POTPORE: 85 %
ULOGA NA PROJEKTU: Partner
SASTAVNICA: Odjel za geografiju
RAZDOBLJE PROVEDBE PROJEKTA: 1. travnja 2020. – 30. lipnja 2023.
TIP PROJEKTA: Stručni

 

KRATKI OPIS PROJEKTA: Posljednjih desetljeća povećava se broj poplava povezanih s klimatskim promjenama što direktno utječe na rastuće troškove i posljedice za zajednice. Gradovi na projektnom području imaju problema s urbanim poplavama uzrokovanim ekstremnim vremenskim prilikama. Očekuje se da će se rizik od obalnih poplava u regiji povećati tijekom sljedećih 50-100 godina, s tim da će se urbana područja nastaviti širiti, a razina mora rasti. Lokalne vlasti i hitne službe nisu dovoljno pripremljene za brzu reakciju na krizne situacije zbog nedostatka inovativnih tehnologija i odgovarajuće opreme. Projekt STREAM ojačat će kompetencije svih dionika da brzo reagiraju na poplavu.

CILJEVI PROJEKTA: Cilj STREAM-a je unaprijediti metodologiju te poboljšati detekciju i praćenje rizika kroz izradu katastra od poplava, modela rizika od poplava, modela opasnosti od poplava i planova upravljanja rizikom od poplava. Provedene aktivnosti rezultirat će razvojem sustava ranog upozorenja čime će se povećati sigurnost projektnog područja što će umanjiti štetne posljedice na ljudsko zdravlje, okoliš, kulturnu baštinu i ekonomske aspekte područja. Svrha korištenog pristupa je umanjenje rizika od poplava kao i podizanje svijesti građana.

NOSITELJ PROJEKTA: Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA

PARTNERI: Dubrovačko-neretvanska županijaJavna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županijeRegionalna agencija za prevenciju, okoliš i energiju Emilia RomagnaRegionalna agencija za prevenciju, okoliš i energiju PugliaNacionalno istraživačko vijeće (Rim), Europsko-mediteranski centar za klimatske promjene, Veleučilište Marchéregija Marché, Sveučilište u TeramuRazvojna agencija Ličko-senjske županije - LIRA, Grad Poreč, Grad Venecija, Sveučilište u Veneciji, Hrvatske vodeRegionalna razvojna agencija Primorsko-goranske županije, Regionalna agencija za teritorijalnu i civilnu zaštitu, regija Emilia Romagna, regija Puglia.

Više o projektu možete saznati ovdje: