Centar za projekte, znanost i transfer tehnologija

Očuvanje plemenite periske (Pinna nobilis) u srednjem dijelu Jadranskog mora

NAZIV PROJEKTA: Očuvanje plemenite periske (Pinna nobilis) u srednjem dijelu Jadranskog mora
IZVOR FINANCIRANJA: Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost
UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA: 2.525.000,00 HRK
PRORAČUN ZA SVEUČILIŠTE U ZADRU: 100.000,00 HRK
INTENZITET POTPORE: 80 %
ULOGA NA PROJEKTU: Partner
SASTAVNICA: Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu 
RAZDOBLJE PROVEDBE PROJEKTA: 2020. – 2022. godine
TIP PROJEKTA: Znanstveni

 

KRATKI OPIS PROJEKTA: Aktivnosti koje se koordinirano provode su zaštita preostalih živih jedinki, identifikacija onih potencijalno otpornih koje bi se mogle razmnožavati i stvoriti prirodni imunitet, zatim postavljenje kolektora ličinki periske uz fizičku zaštitu prikupljenih jedinki od antropogenih djelovanja, ali i od prirodnih predatora, kako bi se povećala njihova stopa preživljavanja te ex-situ zaštita određenog dijela živih jedinki u karantenskim bazenima, uz uspostavu  protokola za razmnožavanje u ex situ uvjetima.

CILJEVI PROJEKTA: Cilj projekta je očuvanje i spas od izumiranja mediteranske i jadranske endemske vrste školjkaša, plemenite periske (Pinna nobilis). Plemenita periska je strogo zaštićena vrsta u Republici Hrvatskoj sukladno Zakonu o zaštiti prirode (Narodne novine br. 80/13, 15/18, 14/19 i 127/19) te se nalazi na popisu IUCN-a kao kritično ugrožena vrsta zbog masovnih pomora uzrokovanih parazitom (Haplosporidium pinnae) i bakterijom (Mycobacterium sp.). Tijekom jeseni 2016. godine na obali Španjolske zabilježene su pojave masovnog pomora plemenitih periski. Prva potvrda o pojavi zaraze u hrvatskom dijelu Jadranskog mora zaprimljena je u svibnju 2019. godine. Zaraza se proširila do Istre što potvrđuje činjenicu kako je zaraza zahvatila cijeli hrvatski dio Jadrana.

NOSITELJ PROJEKTA: Javna ustanova “Park prirode Telašćica"

PARTNERI: Sveučilište u Zagrebu (PMF), Javna ustanova Priroda Šibensko – kninske županije, Društvo istraživača mora – 20000 milja, Javna ustanova “Natura Jadera”, CROREEF Morska akvaristika, Javna ustanova “Nacionalni park Kornati”, Aquarium Pula d.o.o.