Centar za projekte, znanost i transfer tehnologija

JADRANTRANSFORMACIJE - Raspad Habsburške Monarhije i transformacije na istočnojadranskom prostoru (1917.-1923.)

NAZIV PROJEKTA: JADRANTRANSFORMACIJE - Raspad Habsburške Monarhije i transformacije na istočnojadranskom prostoru (1917.-1923.)
FOND: Hrvatska zaklada za znanost (HRZZ)
UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA: 395.495,00 HRK
INTENZITET POTPORE: 100 %
ULOGA NA PROJEKTU: Nositelj
SASTAVNICA: Odjel za povijest
RAZDOBLJE PROVEDBE PROJEKTA: 15. svibnja 2015. - 5. ožujka 2020.
TIP PROJEKTA: Znanstveni

 

KRATKI OPIS PROJEKTA: Razdoblje između raspada Habsburške Monarhije i stvaranja novih nacionalnih država bilo je iznimno turbulentno razdoblje u političkom, društvenom i nacionalnom smislu. Istraživanje bi započelo Svibanjskom deklaracijom iz 1917. koja je potaknula politički pokret na dotad "prazoj" političkoj sceni, a završilo konačnim povlačenjem talijanskih vojnih snaga 1923. u Dalmaciji iz treće okupacijske zone. Poseban fokus bit će posvećen situaciji u Dalmaciji, a komplementarna analiza će se pozabaviti stanjem u drugim dijelovima istočnog Jadrana.

CILJEVI PROJEKTA: 

1. Analizirati složeni skup uzroka koji su doveli do sloma Habsburške Monarhije i njihov utjecaj na javno mnijenje u istočnojadranskoj regiji, osobito u Dalmaciji (1917.-1918.)

2. Istražiti utjecaj vanjskih, međunarodnih, čimbenika na političke i društvene procese u Dalmaciji tijekom promatranog razdoblja, u kontekstu neidentificiranih nacionalnih granica i konfliktnih situacija.

3. Proučiti narativne promjene u završnim procesima nacionalnih integracija (dalmatinskih Hrvata, Srba i Talijana i Slovenaca iz Trsta) u vezi s novim političkim i društvenim okruženjem.

4. Istražiti kako su se „stare“ elite transformirale i prilagodile novom društvenom okruženju.

5. Objasniti nastanak i djelovanje novih političkih organizacija nakon 1918. godine i njihov utjecaj na dalmatinsko društvo. 

PARTNERI: Državni arhiv u Zadru, Institut za povijest, Sveučilište Primorska (Slovenija), Filozofski fakultet u Splitu

Više o projektu možete saznati ovdje:

Galerija