Centar za projekte, znanost i transfer tehnologija

NAZIV PROJEKTA: GUTTA - Saving Fuel and Emissions from Maritime Transport in the Adriatic Region
FOND: Europski fond za regionalni razvoj (EFRR)
OPERATIVNI PROGRAM: INTERREG Italija - Hrvatska 2014. - 2020.
UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA: 1.200.000,00 €
PRORAČUN ZA SVEUČILIŠTE U ZADRU: 300.000,00 € 
INTENZITET POTPORE: 85 %
ULOGA NA PROJEKTU: Partner
SASTAVNICA: Pomorski odjel
RAZDOBLJE PROVEDBE PROJEKTA: 1.siječnja 2019. – 30. lipnja 2022.
TIP PROJEKTA: Stručni

 

KRATKI OPIS PROJEKTA: Projekt GUTTA za glavni cilj ima podržavanje dekarbonizacije postojećih pomorskih veza i pripremanje terena za nove putničke veze između Italije i Hrvatske kroz područje rada odnosno optimiziranim operacijama i implementacijom direktive MRV. Postignuća GUTTA-e o dekarbonizaciji pridonijeti će poboljšanju ekološke održivosti pomorskog prijevoza, u skladu s Prioritetnom osi 4.1. Programa Interreg Italy – Croatia 2014.-2020. tj. novim rutama poboljšat će se kvaliteta usluge pomorskog prijevoza uz potencijalno povećanje broja putnika i količinu robe koja se prevozi pomorskim prometom.

CILJEVI PROJEKTA: GUTTA će isporučiti pilot-sustav za planiranje trajektnih ruta kojima se smanjuju emisije CO2, u trenutačnom odvijanju pomorskog prometa. To će se temeljiti na znanju predviđanja stanja mora i atmosfere te modeliranja postrojenja za pogon plovila. Korisnici će moći pristupiti ovom sustavu podrške odlukama putem posebnog webinterface-a u kojem će se koristiti osnovne informacije o stvarnom putu (dolasci/polasci iz luke, datum i vrijeme polaska, vrsta plovila) za pokretanje operativnog modela za optimizacije rute. Model optimizacije rute i korisničko sučelje bit će izgrađeni u bliskoj suradnji s krajnjim korisnicima, slušajući njihove stvarne potrebe i angažirajući ih u testiranju prototipa, kako bi se pružio jednostavan za korištenje i učinkovit DSS.

NOSITELJ PROJEKTA: Europsko-mediteranski centar za klimatske promjene

PARTNERI: Hrvatska udruga brodara Mare NostrumMinistarstvo mora, prometa i infrastrukture, Lučka uprava južnog Jadrana (Bari)

Više o projektu možete saznati ovdje:

Galerija