Centar za projekte, znanost i transfer tehnologija

EMSS - Coordinated Research in the Experimental Morphosyntax of South Slavic Languages

NAZIV PROJEKTA: EMSS - Coordinated Research in the Experimental Morphosyntax of South Slavic Languages
IZVOR FINANCIRANJA: Leverhulme Trust (2014 - 2017)
UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA: 933.014,68 HRK
INTENZITET POTPORE: 100 %
ULOGA NA PROJEKTU: Partner
SASTAVNICA: Odjel za lingvistiku
RAZDOBLJE PROVEDBE PROJEKTA: 1. svibnja 2014. - 1. svibnja 2017.
TIP PROJEKTA: Znanstveni

 

KRATKI OPIS PROJEKTA: Kombinatorne mogućnosti jedinstvenog broja i rodne morfologije južnoslavenskih jezika stvaraju bogat niz morfosintaktičkih varijacija među govornicima na ovom jezičnom području. Dok duga tradicija dijalekta klasificira lokalne sorte u smislu leksičkih jedinica, ovaj projekt planira iskoristiti eksperimentalna psiholingvistička istraživanja kao način mapiranja morfosintakse jezika. Istraživanje se nadovezuje na metodologiju koju su za slovenski jezik razvili eksperimentalni morfolozi, Andrew Nevins i Lanko Marušič, koja će se paralelno primjenjivati u šest partnerskih institucija.

CILJEVI PROJEKTA: Cilj projekta je kreiranje mreže partnera koja predviđa niz koordiniranih nastojanja kroz istraživačke sastanke, prijenosa znanja i razmjenu digitalnih resursa za poticanje novog seta partnerstava koja se bave geografskim pitanjima geografski i morfosintaksičkom teorijom kroz upotrebu paralelne istraživačke suradnje u eksperimentalnim metodama.

NOSITELJ PROJEKTA: Sveučilište u Londonu

PARTNER: Sveučilište u Zagrebu (Filozofski fakultet), Sveučilište u Zenici, Sveučilište u Nišu, Sveučilište u Sarajevu, Sveučilište u Novoj Gorici, Sveučilište u Novom Sadu.

Više o projektu možete saznati ovdje:

Galerija