Centar za projekte, znanost i transfer tehnologija

EISuFood - Study About Food Habits and Knowledge About Edible Insects as Sustainable Foods

NAZIV PROJEKTA: EISuFood - Study About Food Habits and Knowledge About Edible Insects as Sustainable Foods
IZVOR FINANCIRANJA: CERNAS - IPV
ULOGA NA PROJEKTU: Partner
SASTAVNICA: Odjel za zdravstvene studije
RAZDOBLJE PROVEDBE PROJEKTA: 1.travnja 2021. – 30. rujna 2022.
TIP PROJEKTA: Znanstveni

 

KRATKI OPIS PROJEKTA: Insekti su identificirani kao održivija alternativa u usporedbi s drugim konvencionalnijim izvorima životinjskih proteina. Na taj način mogu pridonijeti znatnom smanjenju pritiska na planetu i na ekosustave u neizbježnoj potrebi prehrane svjetske populacije koja stalno raste. Mnogi kuhari također su se pridružili trendu korištenja kukaca u svojim kulinarskim pripremama, dovodeći kukce na vrhunsku gastronomsku razinu. Posebno ističu svoje organoleptičke kvalitete u kombinaciji s priznatom nutritivnom vrijednošću, o čemu svjedoče znanstvene studije. Međutim, na nekim tržištima insekti ili proizvodi na bazi insekata nisu olako prihvaćeni zbog određenog stupnja neofobije prema hrani.

Na taj način poznavanje stavove potrošača u različitim zemljama postaje relevantno, s različitim socio-kulturnim identitetima, stoga ovaj projekt ima za cilj proučavati prehrambene navike, znanja i stavove potrošača prema jestivim kukcima ili proizvodima dobivenim od njih. U tu svrhu će se provesti anketa kojom će se razviti instrument za prikupljanje podataka prilagođen ciljevima projekta. Upitnik će biti preveden na različite jezike zemalja sudionica. Prikupljeni podaci koristit će se obradu i izradu materijala za diseminaciju u znanstvenim časopisima, kongresima, između ostalog. Očekuje se da će nam ovaj projekt omogućiti bolje razumijevanje percepcije potrošača o jestivim insektima.

CILJEVI PROJEKTA: Ovaj projekt ima za cilj proučavati prehrambene navike, znanja i stavove prema jestivim kukcima i njihovoj konzumaciji, bilo kao cijelog kukca ili kao dio prehrambenih namirnica, kao na primjer u obliku brašna od insekata.

NOSITELJ PROJEKTA: Istraživački centar CERNAS, Politehnički Institut u Viseu, Portugal

PARTNERI: Sveučilište u Portu, UFJM, Sveučilište u Capo Verde, Sveučilište u Cauca, Helensko sveučilište, Prirodoslovno-tehnološko sveučilište u Latviji, Sveučilište sv.Josipa, Fakultet zdravstvenih studija u LitviTecnologico de Monterrey, Sveučilište Sidi Mohamed Ben Abdellah, Sveučilište u AbujiUPWr, Sveučilište George Emil Palade, Sveučilište u Beogradu, Sveučilište u LeónuAltıparmak Food Co.

Više o projektu možete saznati ovdje: