Centar za projekte, znanost i transfer tehnologija

CoCoNET - Towards COast to COast NETworks of marine protected areas (from the shore to the high and deep sea), coupled with sea-based wind energy potential

NAZIV PROJEKTA: CoCoNET - Towards COast to COast NETworks of marine protected areas (from the shore to the high and deep sea), coupled with sea-based wind energy potential
PROGRAM: FP7 (EU 7th Framework Programme for Research and Technological Development)
UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA: 11.323.365,68 €
PRORAČUN ZA SVEUČILIŠTE U ZADRU: 80.000,00 €
INTENZITET POTPORE: 80 %
ULOGA NA PROJEKTU: Partner
SASTAVNICA: Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu
RAZDOBLJE PROVEDBE PROJEKTA: 1. veljače 2012. - 31. siječnja 2016.
TIP PROJEKTA: Znanstveni

 

KRATKI OPIS PROJEKTA: Ekološke politike usredotočene su na zaštitu staništa vrijednih zbog njihove biološke raznolikosti, kao i na proizvodnju energije na čistije načine. Uspostava mreža zaštićenih morskih područja (MPA) i instaliranje vjetroelektrana na moru (OWF) važni su načini za postizanje ovih ciljeva. Zaštita i upravljanje morskom bioraznolikošću usredotočeni su na stavljanje MPA -a u područja važna za bioraznolikost. To se pokazalo uspješnim unutar MPA -a, ali je imalo mali utjecaj izvan njihovih granica. Na gusto naseljenom Sredozemlju i Crnom moru, omeđenu granicama mnogih zemalja, uspostava opsežnih MPA -a trenutno je malo vjerojatna, pa ograničava zaštitu. Uspostava mreža MPA -a može se nositi s ovom preprekom, ali da bi bile učinkovite, takve se mreže moraju temeljiti na čvrstom znanstvenom znanju i ispravnom upravljanju (ne samo kao „papirnati parkovi“). OWF se u međuvremenu mora postaviti tamo gdje su vjetrovi prikladni za proizvodnju energije, ali da nemaju značajan utjecaj na bioraznolikost i funkcioniranje ekosustava, niti na ljudske aktivnosti.

CILJEVI PROJEKTA:

  1. Identificirati buduće mreže postojećih ili potencijalnih MPA -a u Sredozemlju i Crnom moru, prelazeći s lokalne perspektive (usredotočene na pojedinačne MPA -e) na regionalnu razinu (mreža MPA -a) i na kraju na slivu (mreža mreža). Identifikacija fizičkih i bioloških veza među MPA -ima razjasnit će obrasce i procese distribucije biološke raznolikosti. Predložit će se mjere za poboljšanje programa zaštite na temelju održavanja učinkovite razmjene (biološke i hidrološke) između zaštićenih područja. Nacionalni obalni fokus postojećih MPA -a proširit će se i na obalna i na duboka morska staništa, uključivajući ih u mreže ispitivanjem postojećeg zakonodavstva, kako bi se pronašla zakonska rješenja za postavljanje prekograničnih MPA -a.
  2. IstražitI gdje bi se mogao uspostaviti OWF, proizvodeći obogaćeni atlas vjetrova za Sredozemno i Crno more. Lokacije OWF-a izbjegavat će previše osjetljiva staništa, ali će se procijeniti mogućnost da one djeluju kao stepenice kroz MPA-e, a da pritom ne ometaju mnogo ljudske aktivnosti.

NOSITELJ PROJEKTA: Nacionalno vijeće za istraživanje (Rim)

PARTNERI: Sveučilište Mohammed u Rabatu (Maroko), CoNISMa (Italija, Tvrtka 3E NV (Belgija), Sveučilište Aegean (Grčka), CLU srl (Italija)Nacionalni centar za znanstvena istraživanja CNRS (Francuska), COISPA (Italija), Znanstveno istraživačko vijeće (Španjolska), Tehničko sveučilište (Danska), Geokomar (Rumunjska), Centar za istraživanje mora (Grčka), Institut za bioraznolikost i istraživanja ekosustava (Bugarska), Institut za oceanografiju (Španjolska), Sveučilište u Kantabriji (Španjolska), Nacionalni agronomski institut (Tunis), Nacionalni istraživačko-razvojni zavod Marina Grigore Antipa (Rumunjska), Institucija za oceanografska i limnološka istraživanja (Izrael), Sveučilište u Istanbulu (Turska), Tehničko sveučilište Bliski istok (Turska), Morski hidrofizički zavod (Ukrajina), NatureBureau (Velika Britanija), Nacionalna agencija za okoliš (Georgia), Nenuphar Sarl (Francuska), Stiftelsen Nansen centar za okoliš (Norveška), Odessa (Ukrajina), Institut oceanologije P.P. Shirshov (Rusija), Katoličko sveučilište (Albanija), Sveučilište na Malti, Sveučilište u Crnoj gori, Sveučilište Rostock, Sveučilište sv. Klement Ohridski (Bugarska), Sveučilište u Toulonu, Institut za oceanologiju (Bugarska), Znanstveni centar ekologije mora (Ukrajina), Hidrometeorološko sveučilište (Rusija), Sveučlište Sinop (Turska).

Više o projektu možete saznati ovdje:

Galerija