Centar za projekte, znanost i transfer tehnologija

NAZIV PROJEKTA: ATRIUM PLUS - Arhitektura totalitarnih režima XX stoljeća u gospodarenju urbanim razvojem
FOND: Europski fond za regionalni razvoj (EFRR)
OPERATIVNI PROGRAM: INTERREG Italija - Hrvatska 2014. - 2020.
UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA: 696.770,00 €
PRORAČUN ZA SVEUČILIŠTE U ZADRU: 120.164,00 € 
INTENZITET POTPORE: 85 %
ULOGA NA PROJEKTU: Partner
SASTAVNICA: Odjel za turizam i komunikacijske znanosti / Odjel za povijest umjetnosti
RAZDOBLJE PROVEDBE PROJEKTA: 1. siječnja 2018. – 30. lipnja 2019.
TIP PROJEKTA: Stručni

 

KRATKI OPIS PROJEKTA: Projekt ATRIUM PLUS (Arhitektura totalitarnih režima XX stoljeća u gospodarenju urbanim razvojem, 2011.-2013., financiranog iz programa South East Europe) proizveo je niz korisnih alata kao što su digitalni katalog, priručnik za pametno upravljanje arhitekturom totalitarnih režima, smjernice za obnovu moderne arhitekture. Projekt je kulminirao uspostavom prve kulturne rute, koju je potvrdilo Vijeće Europe u travnju 2014., posvećenoj disonantnoj i tzv. “neugodnoj baštini“. ATRIUM PLUS namjerava kapitalizirati postignuća ATRIUM-a suočavanjem s izazovom koji je otvoren za sve institucije i zainteresirane dionike: da Kulturna ruta postane kulturno-turistička atrakcija.

CILJEVI PROJEKTA: 

1. Definiranje i provedba zajedničke informacijske strategije i akcijskog plana za posjetitelje koji se sastoje od unificiranih putokaza i informativnih ploča te promotivnih digitalnih i tiskanih materijala (brošure, letci), koji sadrže korisne informacije o mjestima, zgradama, spomenicima, događajima vezanim za baštinu, kako bi se ponudili dobro dizajnirani itinereri 1900-ih;

2. Definiranje i provedba prekograničnog tečaja za turističke vodiče namijenjenog stručnim vodičima i građanima koji su voljni surađivati u ostvarivanju ove specifične baštine, zasnivajući na takozvanim "gradskim šetnicama" iskustvima koja proizlaze iz FARO Konvencije Vijeća Europe. Budući da je ta baština proizašla iz totalitarnih režima koji su izazvali strašne tragedije stanovništvu tijekom XX. stoljeća, turistički vodiči je moraju prezentirati posjetiteljima (pogotovo najmlađima) na vrlo informirani, etički i kritički način.

3. Pokretanje prekograničnog programa studijskih posjeta koji uključuju škole koje se nalaze u gradovima / područjima uključenim u projekt ATRIUM PLUS kako bi se testirao kulturno-turistički potencijal arhitekture i sjećanja povezanih s totalitarnim režimima 1900-ih i educiranje nove generacije kako bi postali odgovorni i informirani turisti budućnosti.

NOSITELJ PROJEKTA: Grad Forlì

PARTNERI: Grad Labin, Grad Bari, Grad Ferrara

Više o projektu možete saznati ovdje:


 

Galerija