Centar za projekte, znanost i transfer tehnologija

ArchiWals: A digital archive to preserve the cultural and linguistic heritage of the Walser communities in Italy 

NAZIV PROJEKTA: ArchiWals: A digital archive to preserve the cultural and linguistic heritage of the Walser communities in Italy 
IZVOR FINANCIRANJA: MIUR (Italija)
UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA: 135.107,00 €
ULOGA NA PROJEKTU: Suradnik
SASTAVNICA: Odjel za lingvistiku
RAZDOBLJE PROVEDBE PROJEKTA: 1. veljače 2017. - 31. siječnja 2020.
TIP PROJEKTA: Znanstveni

 

KRATKI OPIS PROJEKTA: Projekt ArchiWals nastao je s ciljem stvaranja digitalnog arhiva za očuvanje jezične i kulturne baštine Walsera iz Piemonta i doline Aoste. Od srednjeg vijeka do prošlog stoljeća, Alpe su bile i granica i raskrižje kultura, jezika i pogleda na svijet, mjesto susreta i periferija velikih kulturnih područja u Europi. To se posebno odnosi na zajednice Walsera pronađene u Piemontu i Valle d'Aosta, a koje potječu iz kasnog srednjeg vijeka, doseljenika iz gornje doline Rhone i govornici niza visokoalemanskih jezika uglavnom sačuvanih na švicarskim teritorijima. U prošlom su stoljeću ovi jezični otoci bili svjedoci dramatičnog propadanja izvornog jezika u korist okolnih romanskih varijanti.

CILJEVI PROJEKTA: Glavni cilj ovog projekta je pružiti potpuni opis alemanskih dijalekata koji se govore u zajednicama Gressoney i Issime u Valle d'Aosta, Alagna, Formazza i Rimella u Piemontu, čime se doprinosi očuvanju Walserovog identiteta, njihovog kulturnog i jezičnog naslijeđa. U tom svjetlu, projekt ima za cilj dati doprinos razvoju kulturnih politika, u skladu s Konvencijom o zaštiti nematerijalne kulturne baštine (UNESCO 2003).

NOSITELJ PROJEKTA: Sveučilište u Torinu

Više o projektu možete saznati ovdje:

Galerija