Centar za projekte, znanost i transfer tehnologija

NAZIV PROJEKTA: ADRIREEF - Innovative Exploitation of Adriatic Reefs in order to strengthen Blue Economy
FOND: Europski fond za regionalni razvoj (EFRR)
OPERATIVNI PROGRAM: INTERREG Italija - Hrvatska 2014. - 2020.
UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA: 2.814.830,00 €
PRORAČUN ZA SVEUČILIŠTE U ZADRU: 250.485,00 €
INTENZITET POTPORE: 85 %
ULOGA NA PROJEKTU: Partner
SASTAVNICA: Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu
RAZDOBLJE PROVEDBE PROJEKTA: 1. prosinca 2018. – 30. studenog 2021.
TIP PROJEKTA: Stručni

 

KRATKI OPIS PROJEKTA: Projekt ADRIREEF ima za cilj ispitati potencijal grebena u Jadranskom moru u svrhu poticanja Plave ekonomije u području akvakulture i turizma. Koncept Plave inovacije usredotočen je na povećanje atraktivnosti postojećih morskih resursa u cilju promicanja gospodarskog razvoja. Stoga, prepoznavanje manje poznatih i cijenjenih prirodnih područja zajedno s aplikacijom umjetnih grebena, koji bi mogli postati prikladni za nove održive ekosustave (platforme, olupine, pozicioniranje cementnih struktura), može biti uspješan način za povećanje „plavog rasta“ i poboljšanja socio-ekonomskog statusa obuhvaćenih područja.

CILJEVI PROJEKTA: Očekivani rezultati projekta su transfer znanja između istraživačkih ustanova i poduzeća, karta postojećih grebena u Jadranskom moru i njihova klasifikacija, identifikacija dostupnih tehnologija i instrumenata s niskim okolišnim utjecajem na podvodno praćenje morskih ekosustava te morskih područja koja se mogu koristiti za izvođenje određenih ekonomskih aktivnosti (npr. ronjenje, akvakultura, ribolov), izrađene smjernice za ključne sudionike iz sektora plave ekonomije i kodeksom ponašanja u turističkom sektoru te Bijela knjiga za održivo korištenje grebena u sektoru plave ekonomije.

NOSITELJ PROJEKTA: općina Ravenna

PARTNERI: Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVAUdruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, Regionalna agencija za prevenciju, okoliš i energiju Emilia Romagna, Nacionalno istraživačko vijeće, Regionalna agencija za prevenciju, okoliš i energiju Puglia, Nacionalni institut za oceanografiju i primjenjenu geofizikuJavna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županijeInstitut Ruđer BoškovićPomorski fakultet Rijeka.

Više o projektu možete saznati ovdje:

 

Galerija