Centar za projekte, znanost i transfer tehnologija

MONACORALE - MONAsteriorum CORpus Adriaticorum et Locorum Ecclesiasticorum

NAZIV PROJEKTA: MONACORALE - MONAsteriorum CORpus Adriaticorum et Locorum Ecclesiasticorum
IZVOR FINANCIRANJA: AAPG2020
UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA: 388.606,41 €
ULOGA NA PROJEKTU: Suradnik
SASTAVNICA: Odjel za arheologiju/Odjel za klasičnu filologiju
RAZDOBLJE PROVEDBE PROJEKTA: veljača 2021. – veljača 2025.
TIP PROJEKTA: Znanstveni

 

KRATKI OPIS PROJEKTA: Projekt je nastao kroz suradnju francuskih, hrvatskih i talijanskih znanstvenika koji se bave istraživanjem arhivske građe, pisanih povijesnih vrela, te crkvenim i samostanskim lokalitetima smještenima uz istarsku i dalmatinsku obalu Jadrana. Projektom se želi sastaviti korpus svih lokaliteta kroz sintezu podataka iz dostupnih izvora, a posebno će se istraživati pojedini lokaliteti na otoku Cresu i još nekolicina većih na drugim pozicijama.

CILJEVI PROJEKTA: Kroz multidisciplinarni pristup, uz kombinaciju arheoloških, povijesnih i povjesničarsko umjetničkih metoda cilj projekta je proučavati:

  1. topografske aspekte i povijesne uvjete osnivanja samostana (odnos prema prirodnom okolišu, ljudskom kontekstu, ponovno eksploatiranje starih lokaliteta itd...);
  2. njihovu prostornu i društvenu organizaciju na istočnoj obali Jadrana (širenje benediktinaca i romaničke arhitekture, novačenje i mobilnost redovnika, kulturna razmjena s Italijom itd.);
  3. njihovu ulogu u širenju reformističkih ideja i papinskog autoriteta u vremenu sukobljavanja različitih snaga moći prisutnih na Jadranu (Franci, Bizant, Normani, Mlečani, Slaveni).

NOSITELJ PROJEKTA: École française de Rome

PARTNERI: Laboratorij Chrono-environment, Laboratorij HISOMA, ARTEHIS.