Centar za projekte, znanost i transfer tehnologija

IDEA-net – Expanding the network of Inclusion, Diversity, Equity and Access Practitioners in Higher Education through Institutional Capacity Building

NAZIV PROJEKTA: IDEA-net – Expanding the network of Inclusion, Diversity, Equity and Access (IDEA) practitioners in higher education through institutional capacity building
PROGRAM: Erasmus+
UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA: 400.000,00 
PRORAČUN ZA SVEUČILIŠTE U ZADRU: 34.960,00 €
INTENZITET POTPORE: 100 %
ULOGA NA PROJEKTU: Partner
SASTAVNICA: Odjel za sociologiju
RAZDOBLJE PROVEDBE PROJEKTA: 1. rujna 2022. - 31. kolovoza 2025.
TIP PROJEKTA: Stručni

 

KRATKI OPIS PROJEKTA: Projekt je posvećen unapređivanju socijalne dimenzije u visokoškolskom obrazovanju. U fokusu je identificiranje i osnaživanje različitih struktura i procedura na visokoškolskim institucijama koje odražavaju kulturu institucije koja njeguje inkluzivnost, raznolikost i pravičnost. Polazište projekta je prepoznavanje da studenti i studentice koji upisuju visoko obrazovanje nisu homogena skupina već da dolaze iz različitih društvenih skupina te da bi visokoškolske institucije trebale dati svoj doprinos osiguravanju pozitivnog iskustva na studiju svim studentima i studenticama bez obzira na njihovu pripadnost određenoj društvenoj skupini. 

CILJEVI PROJEKTA: 

  1. Identificiranje primjera dobre prakse osiguranja inkluzivnosti, raznolikosti i pravičnosti na visokoškolskim institucijama.
  2. Izrada smjernica za ustanovljavanje organizacijske jedinice za pravičnost, raznolikost i inkluziju na visokoškolskim institucijama.
  3. Usavršavanje akademskog i administrativnog osoblja za osiguravanje inkluzivnosti, raznolikosti i pravičnosti na visokoškolskim institucijama. 
  4. Stvaranje zajednice praktičara – osoblja na visokoškolskim institucijama koji su posvećeni osiguravanju inkluzivnosti, raznolikosti i pravičnosti na visokoškolskim institucijama.

NOSITELJ PROJEKTA: Erasmus Universiteit Rotterdam 

PARTNERI: Centar za inovacije znanja (Malta), Sveučilište u Ljubljani, Sveučilište u Dublinu, ECHO, Univerzitet u Beogradu.