Centar za projekte, znanost i transfer tehnologija

Obavijesti

Završna konferencija EU-CONEXUS-a “Kako izgraditi Sveučilište budućnosti?” u Bruxellesu

Rektorica sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican i prorektor prof. dr.sc. Slaven Zjalić, zajedno s dr. sc. Danicom Ramljak kao vanjskom savjetnicom EU-CONEXUS-a te Stefani Mikulec Perković kao predstavnicom Grada Zadra, sudjeluju na završnoj konferenciji EU-CONEXUS.

Partnerska sveučilišta europskog sveučilišta EU-CONEXUS okupili su se u Bruxellesu kako bi proslavili postignuća u protekle tri godine, kao i otvorili rasprave o izazovima koje treba predvidjeti i prevladati kako bi se izgradilo Sveučilište budućnosti. Program je započeo sastankom Upravnog odbora na kojem su sudjelovali svi rektori na kojem se raspravljalo o važnim strateškim pitanjima upravljanja u novoj četverogodišnjoj fazi projekta i na kojem je za predsjednika izabran Jean-Marc Ogier.

Dan je otvoren pozdravnim govorom koji su održali Jean-Marc Ogier, predsjednik EU-CONEXUS-a i Vanessa Debiais-Sainton, voditeljica DG EAC, Europska komisija, a zatim je dan proveden u raspravi o ulozi sveučilišta i obrazovanja za održivi razvoj demokratskih društava kao i u rješavanju izazova razvoja obalnih regija.

Na okruglim stolovima i konferencijama raspravljalo se kako učiniti EU-CONEXUS sveučilištem budućnosti i kakav je njegov utjecaj na europsku konkurentnost kroz znanost, inovacije i prijenos znanja.

Adrian Curaj, član vanjskog savjetodavnog odbora EU-CONEXUS, generalni direktor Izvršne agencije za visoko obrazovanje, istraživanje i inovacije, bivši ministar obrazovanja, Jan Haarhuis, pedagog i nastavnik na Sveučilištu Utrecht, predsjedavajući CHARM-EU tim za strategiju poučavanja i učenja, Virginijus Sinkevičius, europski povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo, Danica Ramljak, članica EU-CONEXUS vanjskog savjetodavnog odbora, viši stručnjak za znanost i inovacije, Svjetska banka, Andrius Sutnikas, koordinator Litavskog pomorskog klastera , Stefani Mikulec Perković, voditeljica Odjela za EU fondove, Grad Zadar, regionalna/nacionalna predstavnica Ministarstva prisustvovali su događaju, pridonoseći raspravama zajedno s članovima EU-CONEXUS-a i studentima.