Centar za projekte, znanost i transfer tehnologija

Obavijesti

U Kneževoj palači održano događanje „Razvoj Sveučilišta uz EU fondove“

U povodu obilježavanja 20. obljetnice osnutka Sveučilišta u Zadru u Koncertnom uredu Kneževe palače u utorak, 22. ožujka 2022. godine održano je događanje  „Razvoj Sveučilišta uz EU fondove“.

Na početku događanja prisutne je pozdravila rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican koja je istaknula važnost uspostavljanja posebne ustrojbene jedinice na Sveučilištu koja će se baviti razvojem projektne aktivnosti, što je bio jedan od zacrtanih ciljeva kada je 2015. godine počela obnašati dužnost rektorice. Također je naglasila kako u novom programskom razdoblju vidi nove razvojne prilike za Sveučilište.

Nakon pozdravne riječi rektorice, prisutnima se obratila Irena Kozulić dipl. oec., voditeljica Centra za projekte, znanost i transfer tehnologija Sveučilišta u Zadru koja je prezentirala projektne aktivnosti Sveučilišta u Zadru u programskom razdoblju 2014. - 2020. Osvrnula se na ukupnu vrijednost ugovorenih projekata u spomenutom razdoblju koja iznosi 199.520.797,48 kn te ugovorena 144 projekta od kojih su 92 još u provedbi, kao i na podatak da su u 2021.godini odobrena 22 institucionalna projekta iz svih područja znanosti. Predstavila je i kapitalne projekte. Projekt Studentski dom i prehrana na Novom kampusu uspješno je završen te su ostvareni svi zacrtani rezultati. Projekt obnove stare tehničke škole Znanstveno-nastavna infrastruktura za 21. stoljeće je u tijeku i odvija se predviđenom dinamikom.

Osim dvaju navedenih projekata, voditeljica Centra predstavila je kapitalne projekte koji su u pripremi za programsko razdoblje 2021. – 2027. godine: izgradnja zgrade STEM odjela s dormitorijem, obnova vojarne na otoku Molatu - čime će započeti provedba programa Arhipelogos, te razvoj projekta Sveučilišne knjižnice kojim bi zaokružili prvu fazu razvoja Novog kampusa Sveučilišta u Zadru. Također je naglasila izvrsnu partnersku umreženost s različitim institucijama unutar i izvan akademske zajednice, snažan partnerski odnos s Gradom Zadrom te ostvarenje brojnih suradnji s nacionalnim i inozemnim partnerima.

Nakon voditeljice Centra za projekte, znanost i transfer tehnologija, prisutnima se obratila izv. prof. dr. sc. Irena Klarić Martinović, izvršna direktorica Hrvatske zaklade za znanost, koja se tijekom svoje prezentacije osvrnula na iznimno uspješne projektne rezultate znanstvenika zadarskog Sveučilišta te izvrsnu suradnju koja ima kontinuirani rastući trend.

Prisutnima se obratio i Šime Erlić, univ. spec. oec, državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova, koji je istaknuo Sveučilište u Zadru kao primjer kako se koristi novac za europske projekte, kako se ostvaruje vizija razvoja sveučilišta i kako sveučilište može biti generator pozitivnih promjena lokalne sredine - generator razvoja grada i cijeloga kraja. U nastavku je državni tajnik Erlić iscrpno predstavio prilike za Sveučilište u novom programskom razdoblju 2021. – 2027.

Kao primjeri dobre prakse, predstavljena su i tri projekta Sveučilišta u Zadru iz različitih područja. Projekt TAKE IT SLOW – program prekogranične suradnje Italija – Hrvatska, financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj predstavile su izv. prof. dr. sc. Božena Krce Miočić i dr. sc. Gabrijela Vidić s Odjela za turizam i komunikacijske znanosti.

Izv. prof. dr. sc. Tomislav Kos s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu prezentirao je projekt SAN koji je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, IRI - istraživanje, razvoj i inovacije. Događanje je zaključeno prezentacijom dr. sc. Frana Domazetovića s Odjela za geografiju koji je predstavio projekt GAL, financiran sredstvima Hrvatske zaklade za znanost.

O samom događanju i više možete vidjeti na sljedećim poveznicama:

Razvoj Sveučilišta uz EU fondove

Sveučilište u Zadru - Dies Academicus 2022.