Centar za projekte, znanost i transfer tehnologija

Obavijesti

Sveučilište u Zadru predstavilo projekt MADE IN-LAND na konferenciji o prekograničnom turizmu u Bruxellesu

Oporavak turizma u Europskoj uniji ipak nije značajnije usporen posljednjim krizama, a jedan od faktora razvoja pozitivnih trendova su i brojni projekti prekogranične suradnje. Oni su, između ostalog, osigurali povezanost, razmjenu znanja i iskustava između država, kao i promociju destinacija koje turistima do sada nisu bile atraktivne. Zaključci su to konferencije Prekogranični turizam u Europi, u sklopu koje su svoje dosadašnje dosege i saznanja, kao i daljnje planove na projektu Made In Land (Interreg Italija-Hrvatska) sudionicima iznijeli i predstavnici Sveučilišta u Zadru. Riječ je o jedinstvenoj prilici, budući da je ova konferencija bila prvi službeni događaj o turizmu koji je u Bruxellesu održan uživo od početka pandemije, u organizaciji Europskog odbora regija i Interact programa.

Potraga za petim elementom kao primjer održivosti

Konferencija je u hibridnom obliku okupila sudionike iz Španjolske, Češke, Irske, Njemačke, Italije, Mađarske, Slovačke, Austrije, Rumunjske i Bugarske, koje su predstavnici Sveučilišta u Zadru upoznali s projektom Made In Land. Naime, prilikom rasprave u sklopu panela Inovativni modeli Interreg prekogranične suradnje, otvoreno je pitanje o mogućnostima održivosti prekograničnih projekata, prilikom čega je brend projekta Made In Land – Potraga za petim elementom predložen kao jedna od mogućih aktivnosti koje imaju potencijal održivosti uz fokus na povećanju dostupnosti bogate prirodne i kulturne baštine u zadarskom zaleđu, ali i cijelom projektnom području u Italiji i Hrvatskoj. U svemu tome, klapska pjesma i narodne nošnje iz zaleđa Zadra, raznolika vina, sirevi i autohtoni proizvodi, uz Velebit, Zrmanju i Vransko jezero, te povijesne lokalitete u Benkovcu, Pakoštinama i Obrovcu, predstavljaju mogućnosti za razvoj novih turističkih paketa, kroz koje će se definirati i uspostaviti konstantna potraga za novim doživljajima, odnosno potraga za petim elementom koja je započela uz prekogranični projekt Made In Land.

Projekcije, trendovi i projekti za razvoj turizma u EU

Eric Philippart, viši stručnjak za turizam u Europskoj komisiji, ukazao je kako se razvoj turizma u EU sve više bazira na projekciji sadašnjice, a ne budućnosti, jer se zbog pandemije koronavirusa i rata u Ukrajini situacija s brojem turista mijenja iz dana u dan. Upravo zato je u naglom porastu “last minute trend”, koji ukazuje da čak 20 posto turista svoje putovanje rezervira samo 10 dana ranije, zbog čega iznajmljivači, hotelijeri, ugostitelji i ostali dionici u turizmu riskiraju s ulaganjima u infrastrukturu, osoblje i organizaciju događanja, ne znajući kakvi će biti rezultati sezone. Stoga je naglašeno da razvoj turističke ponude mora biti održiv, konkurentan, inovativan i raznolik, uz suradnju javnog i privatnog sektora, ali i dobru volju lokalnog stanovništva. Ovdje do izražaja dolaze prekogranični projekti i europske grupacije teritorijalne suradnje, čiji su predstavnici na konferenciji predstavili primjere dobre prakse. Tako je primjerice prekogranična suradnja Španjolske i Francuske postavila temelje za razvoj Pirineja kao turističke destinacije koja nudi kompletno iskustvo ekoturizma i lokalnih proizvoda, a ne samo sporta i planinarenja, dok je kroz suradnju Austrije i Njemačke razvijen softver za praćenje otkucaja srca planinara. Veliki fokus je stavljen i na nišni turizam, pa su tako Mađarska i Slovačka odlučile iskoristiti spa potencijale Dunava, Rumunjska i Bugarska su se u velikoj mjeri okrenule biciklistima i razvoju novih ruta, dok Europski mikološki institut svim svojim članicama nudi mogućnosti uspostavljanja brzorastućeg gljivarskog turizma.

Više informacija o projektu Made In Land

Projekt Made In Land je financiran kroz Interreg program prekogranične suradnje Italija - Hrvatska 2014.-2020., a ukupna mu je vrijednost 2.218.069,31 eura od čega bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose 1.885.358,88 eura. Projekt je započeo s provedbom 1.1.2019., traje do 22.6.2021. Partneri u projektu su uz Sveučilište u Zadru, Regija Marche (IT), Sveučilište u Camerinu (IT), Općina San Leo (IT), Općina Riccia (IT), Javna ustanova za upravljanje parkovima i bioraznolikošću – Romagna (IT), AZZRI – Agencija za ruralni razvoj Istre (IT) i Agencija za razvoj Zadarske županije – ZADRA NOVA (HR).