Centar za projekte, znanost i transfer tehnologija

Obavijesti

Sveučilište u Zadru organiziralo inovativnu edukaciju „Putevi Ravnih kotara“

Prvo događanje u ciklusu inovativnih edukacija organiziranih u okviru projekta TAKE IT SLOW – “Putevi Ravnih kotara” – održano je 10. ožujka 2022. godine. Događanje je održano u organizaciji Sveučilišta u Zadru kao dio projektne aktivnosti A3.2 CB cluster of sustainable slow products & services based on natural and cultural heritage i bilo je usmjereno na edukaciju o prirodnoj i kulturnoj baštini Ravnih kotara u autentičnom okruženju.

Sudionici ove inovativne edukacije bili su studenti preddiplomskom studijskog programa Kulture i turizma te studenti diplomskog studijskog programa Poduzetništva u kulturi i turizmu s Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru. Važnost valorizacije kulturne i prirodne baštine, kao i ljepote Ravnih kotara, sudionicima je približio Josip Matassi iz tvrtke “Bilaver Consulting”, u pratnji Ivice Škriljevečkog iz turističke agencije “I TRAVEL”.

Sudionici su posjetili Benkovački sajam, manifestaciju sa stoljetnom tradicijom koja se održava svakog 10. u mjesecu, kao i srednjovjekovni dvorac Kaštel Benković u gradu Benkovcu koji se danas koristi kao muzej. Zavičajni muzej Benkovac, kao ključni čimbenik u očuvanju kulturno-povijesne baštine šireg benkovačkog područja, trenutno je u fazi revitalizacije financirane sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, što će doprinijeti razvoju Benkovca kao turističke destinacije. Osim navedenog, sudionici su posjetili i Asseriju, najvažnije liburnsko i rimsko arheološko nalazište na području Ravnih kotara, utvrdu Maškovića Han iz 17. stoljeća i poljoprivrednu zadrugu “MasVin – Maslina i vino”.

Ovo događanje sudionicima je pružilo jedinstvenu priliku za stjecanje novih znanja i iskustava izravno od niza organizacija čiji je cilj podržati razvoj turizma na baštini bogatom području Ravnih kotara. Posebno je važan bio fokus na praksi uzgoja organskih proizvoda te na tradicionalnoj gastronomiji, s obzirom na to da je područje Ravnih kotara poznato po autentičnim recepturama i ima velik potencijal u razvoju zanimljive ponude u sporom i održivom eno-gastronomskom turizmu.

Za više informacija o sljedećem edukativnom događanju u ciklusu posjetite:

Web: https://www.italy-croatia.eu/web/take-it-slow/events

Facebook: https://www.facebook.com/takeitslowproject/

Instagram: https://www.instagram.com/takeitslowproject/

Twitter: https://twitter.com/TAKEITSLOWAdria