Centar za projekte, znanost i transfer tehnologija

Obavijesti

Sveučilište u Zadru organiziralo inovativnu edukaciju “Otkrijte Ravne kotare”

Sveučilište u Zadru organiziralo je 9. travnja 2022. godine svoje drugo događanje u ciklusu inovativnih edukacija održanih u okviru projekta TAKE IT SLOW kao dio projektne aktivnosti A3.2 CB cluster of sustainable slow products & services based on natural and cultural heritage. Ovo inovativno edukativno događanje bilo je namijenjeno iznajmljivačima privatnog smještaja na području Zadarske županije, a cilj je bio upoznati iznajmljivače s ponudom prirodne i kulturne baštine Ravnih kotara kroz vođeni terenski posjet ključnim lokalitetima te kroz razgovor s različitim dionicima koji aktivno rade na obogaćivanju turističke ponude Ravnih kotara. Teme predviđene edukacijom sudionicima su približili stručni vodiči gosp. Josip Matassi i Ivica Škriljevečki.

Sudionici su prvo posjetili naselje Donji Karin u Ravnim kotarima, a posebice franjevački samostan iz 15. stoljeća i rijeku Karišnicu, pri čemu su učili o aktivnom turizmu, s posebnim naglaskom na ponudu biciklističkih staza s uređenim odmorištima. Nakon Donjeg Karina sudionici su posjetili Kaštel Benković, srednjovjekovni kaštel koji se nalazi u Benkovcu, a danas se koristi kao muzej – Zavičajni muzej Benkovac. U ovom dijelu programa sudionici su se imali priliku upoznati s poviješću grada Benkovca i građom koju muzej posjeduje. Sudionici su također degustirali domaće vino i tradicionalno jelo Ravnih kotara – prisnac. Potom su sudionici posjetili Asseriju, najvažnije liburnsko i rimsko arheološko nalazište na području Ravnih kotara, pri čemu je posjet lokalitetu vodio prikladno kostimiran vodič, Ivica Škriljevečki. Sljedeća točka programa bio je posjet Maškovića Hanu (17. stoljeće), a vodiči su prisutnima predstavili povijest lokaliteta i njegovu turističku ponudu. Za završetak događanja grupa je posjetila vidikovac Kamenjak, smješten u okviru Parka Prirode Vransko jezero.

S obzirom na to da je Sveučilište u Zadru kroz project TAKE IT SLOW stavilo naglasak na tradicionalnu gastronomiju Ravnih kotara, tijekom cijelog edukativnog događanja bilo je riječi o mnogim povezanim temama, poput povijesti maslinovog ulja u rimsko doba, proizvodnje vina, i sl.

Za više informacija o projektu TAKE IT SLOW posjetite:

Web: https://www.italy-croatia.eu/web/take-it-slow

Facebook: https://www.facebook.com/takeitslowproject/

Instagram: https://www.instagram.com/takeitslowproject/

Twitter: https://twitter.com/takeitslowadria

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC_zafmSNyXbnerSDddb2SIw