Centar za projekte, znanost i transfer tehnologija

Obavijesti

Projekt Blue-connect: započele predaktivnosti Europske noći istraživača 2022 u Zadru

Prvi puta nakon 2019.godine., u okviru dvogodišnjeg EU projekta Blue-connect, u Hrvatsku se vraća Europska noć istraživača.

Projekt je financiran iz programa Obzor Europa, a njegov osnovni cilj je na kreativan i jednostavan način približiti znanost građanima te omogućiti svima da na barem na jedan dan postanu znanstvenici i istraživači što poručuje i projektni slogan “Ja, istražujem!”

Projekt koordinira Sveučilište u Splitu, a uz Sveučilište u Zadru, projekt obuhvaća još 7 projektnih partnera čija su istraživanja uvelike obilježena prirodnim, biomedicinskim, ekološkim, društvenim i ekonomskim aspektima mora. To su:

  • Institut za oceanografiju i ribarstvo,
  • Institut za jadranske kulture i melioraciju krša – Split,
  • Mediteranski institut za istraživanje života,
  • Step Ri, znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci,
  • Sveučilište u Dubrovniku,
  • Sveučilište Jurja Dobrile u Puli,
  • Sveučilište u Rijeci.

Europska noć istraživača održat će se u petak, 30. rujna 2022. godine istovremeno u 5 hrvatskih obalnih gradova - Zadar, Split, Rijeka, Pula i Dubrovnik. Osim navedenih lokacija, manifestacija će se održati i u brojnim drugim europskim gradovima.

U sklopu Europske noći istraživača postavit će se niz punktova sa zanimljivim predavanjima, eksperimentima i radionicama te interaktivnim instalacijam kako bi se naglasila važnost istraživačkog rada.

Osim Europske noći istraživača, tokom cijele godine održavaju se i dodatne znanstvene aktivnosti s ciljem informiranja javnosti o svakodnevnom utjecaju koji znanost ima na društvo, od kojih su neke provedene već tijekom svibnja i lipnja.

Radionicu namijenjenu učenicima 1. razreda Prirodoslovno-grafičke škola o odnosu starih Grka i Rimljana prema prirodi i okolišu te vezi antičkih problema života u gradu s današnjima održali su nastavnici Odjela za klasičnu filologiju mr.sc. Sanja Smodlaka Vitas i dr.sc. Zvonko Liović u suradnji s nastavnicom Prirodoslovno-grafičke škola Karmen Turčinov, uz pomoć studenta Lovre Lulića.

Dana 27. svibnja 2022. godine održana je projekcija filma "Salviamo la Terra” u prostorijama Odjela za talijanistiku. U filmu su svojom glumom, pisanjem bajke, pjesama, recitacijama, crtežima i pjevanjem sudjelovali studenti Odjela za talijanistiku. Projekciji filma, čije se snimanje odvijalo pod vodstvom viših lektorica Danijele Berišić Antić i Kristine Jordan s Odjela za talijanistiku, prisustvovali su profesori i učenici gimnazije "Vladimir Nazor.

U pratnji izv. prof. dr. sc. Sanje Vrcić Mataije i doc. dr. sc. Jadranke Brkić-Vejmelke studenti Odjela za nastavničke studije u Gospiću i učenici osnovne škole dr. Jure Turić posjetili su Kuću Velebita kako bi imali bolje razumijevanje odnosa prirode i čovjeka te se upoznali s geološkim postankom, strukturom i geomorfološkim obilježja Velebita. Osim toga, sudionici su posjetili mjesto Krasno i Utočište za mlade medvjede u Kuterevu.

Također, šira javnost je imala priliku prisustvovati i događanju pod vodstvom dr.sc. Ivane Zubak Čižmek i dr.sc. Melite Mokos na temu važnosti ekosustava slanih močvara i način na koji pohranjuju organski plavi ugljik, koji uvelike pomaže smanjiti utjecaj klimatskih promjena. U sklopu događanja, također govorilo i o ideji “ocean literacy”, novoj obrazovnoj ideji u Hrvatskoj čiji je cilj bio navesti sudionike na razumijevanje njihovog utjecaja na more te utjecaja mora na njih.

Za više informacija o nadolazećim događanjima pozivamo Vas da pratite mrežne stranice Sveučilišta, a sudjelovanje je besplatno i otvoreno za sve zainteresirane.