Centar za projekte, znanost i transfer tehnologija

Obavijesti

Posjet djelatnika i studenata Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu UiT The Arctic University iz Norveške

U okviru projekta „Suradnja za unapređenje akvakulture u Norveškoj i Hrvatskoj -COADVANCe“ za djelatnike i studente Sveučilišta u Zadru bio je organiziran posjet UiT The Arctic University, u periodu od 15. do 19. listopada 2023.

Djelatnici i studenti su sudjelovali na aktivnosti edukacije o RAS-sustavima u akvakulturi i posjetu uzgajalištima koji koriste SA-sustav. Edukaciji su prisustvovali djelatnici Odjela za agronomiju, ekologiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, izv. prof. dr. sc. Lav  Bavčević i doc. dr. sc. Slavica Čolak, te studenti Toni Števanja, Kornelija Badurinom, Dora Kralj, Enni Martina Fudurić i Marija Jurica.

Tijekom posjeta prisustvovali su teorijskoj nastavi o RAS sustavima koju su održali djelatnici UiT The Arctic University u RASforsk istraživačkom centru. Odslušana su predavanja: „RAS: Basic Components and MAnagment“, „RAS for salamonids vs. Mediteranian fish species“, „Production biology in RAS“, „Feeding and feed for RAS“ i „Fish welfare in RAS“. Nakon održanih pet predavanja studenti su uspješno položili teoriju i obišli cijeli istraživački pogon RASforsk Karvika centra.

U sklopu posjeta održana je teorijska edukacija i vježbe u laboratoriju RASforsk Karvika centra. Provodila su se predavanja na temu: „Water quality in RAS 1“, „Water quality in RAS2“, „Microbiota in RAS“ i „RAS sustainability and reuse of nutrients“.  U laboratoriju su svi studenti proveli analizu kvalitete vode „Water quality monitoring“ i dobrobiti ribe „Fish welfare assessment“.

Organiziran je sastanak na Sveučilištu u Tromsu na kojem su bile prezentirane aktivnosti UiT, BFE i NFH, a isto tako tijekom posjeta obišlo se postrojenje RAS sustava za proizvodnju lososa.

Studijsko putovanje bilo je vrlo učinkovito, a suradnja između sveučilišta dovela je do boljeg uvida u izazove i mogućnosti koje pruža održivi razvoj akvakulture.