Centar za projekte, znanost i transfer tehnologija

Obavijesti

Održana završna konferencija projekta „Kompetencijski standardi nastavnika, pedagoga i mentora"

Završnom konferencijom u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru 18. ožujka 2022. zaključen je projekt „Kompetencijski standardi nastavnika, pedagoga i mentora". Projekt pod nazivom „Provedba HKO-a na razini visokog obrazovanja", sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda. Bespovratna sredstva za ovaj projekt iznosila su 3.999.250,25 HRK.

Na završnoj konferenciji voditeljica projekta, rektorica prof. dr. sc. Dijana Vican, predstavila je realizirane aktivnosti i ostvarene rezultate.

Ciljevi projekta bili su unaprjeđenje i razvoj programa cjeloživotnog učenja za stjecanje nastavničkih kompetencija, nastavnika instruktora letenja i mentora te preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studijskog programa pedagogije, utemeljenih na kompetencijskim standardima nastavnika, pedagoga i mentora, kao i razvoj postupaka osiguravanja kvalitete u studijskim programima i programima cjeloživotnog učenja, unaprjeđenja modela projektne nastave, vježbaonica i mentoriranja te kompetencija nastavnog i nenastavnog osoblja.

- Zahvalna sam svima koji su uložili trud da ovaj projekt uspije, a posebice Ured za znanost, projekte i transfer tehnologija, kojemu je ovo bio samo jedan od ukupno 132 projekta za vrijeme mojih rektorskih mandata. Glavni cilj bilo nam je podići kvalitetu odgojno-obrazovnog rada i visokog obrazovanja. Svjedoci smo, nažalost, da što je viša razina obrazovanja, to su obično manji profesionalni zahtjevi prema onima koji realiziraju odgojno-obrazovnu djelatnost. Htjeli smo odgovoriti na pitanja povjeravamo li djecu i učenike vrsnim profesionalcima u formalnom sustavu te koji su profesionalni zahtjevi vrsnog pedagoga, nastavnika i mentora, rekla je rektorica Vican.

Kvalificirani nastavnici, pedagozi i mentori su oni koji će se moći nositi sa suvremenim zahtjevima u odgojno-obrazovnom radu, kao što su globalizacija, tehnološki napredak, izvanredne okolnosti, zaključila je rektorica.

Projekt je rezultirao publiciranjem dviju znanstvenih monografija: Odgojno-obrazovni diskurs pedagogije i Ogledi o nastavničkoj profesiji te Priručnikom za mentore u visokoobrazovnim institucijama.

Okosnica projekta „Kompetencijski standardi nastavnika, pedagoga i mentora" je postizanje prijedloga za standardizaciju zanimanja i kvalifikacija za nastavnike općih predmeta, strukovne nastavnike, nastavnike- instruktore letenja i pedagoge. Nositelj projekta bio je Ured za znanost, projekte i transfer tehnologija Sveučilišta u Zadru, a partneri u projektu Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (Središte za obuku Hrvatskog ratnog zrakoplovstva „Rudolf Perešin"), Sveučilište u Zagrebu (PMF), Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (Filozofski fakultet), Sveučilište u Splitu (Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti), Sveučilište u Rijeci (Filozofski fakultet), Sveučilište u Zagrebu (Filozofski fakultet).