Centar za projekte, znanost i transfer tehnologija

Obavijesti

Održan znanstveno-stručni simpozij „Škola danas, škola sutra“ u okviru HKO projekta „Kompetencijski standardi nastavnika, pedagoga i mentora“.

Na simpoziju koji je održan 11.ožujka 2022. na Sveučilištu u Zadru raspravljalo se o budućnost škola kao odgojno-obrazovnih ustanova – što se u školama mijenja i što je danas uistinu kvalitetna škola, jesu li učitelji i nastavnici doista „duša“ škole i jesu li one više obrazovne nego odgojne ustanove. Simpozij je okupio znanstvenike iz Hrvatske, Italije, SAD-a i Velike Britanije, ali i odgojno-obrazovne djelatnike, studente i učenike koji su se kroz plenarna predavanja i tri sesije iz prve ruke mogli upoznati sa suvremenim dostignućima u ovoj problematici.

Voditeljica projekta „Kompetencijski standardi nastavnika, pedagoga i mentora“, rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican sudionike je pozdravila i kao članica UNESCO-ovog povjerenstva RH uime svih članova Povjerenstva pri Ministarstvu kulture. Istaknula je kako je još uvijek u svijetu puno onih koji su lišeni odgoja i obrazovanja, poučavanja i učenja.

Plenarno izlaganja održali su Carmelo Dotolo (Kriza obrazovanja), John Gratto (Obrazovanje globalnih građana za 21. stoljeće), Julie Winyard (Što čini kvalitetu u školama?), Ivana Batarelo Kokić (Profesionalizacija nastavničke struke) i Slavica Čolak (Odnos i suradnja). Nakon njih uslijedile su tri paralelne sesije - Pedagozi, Mentori i Nastavnici, u okviru koje su Sveučilište u Zadru posjetili učenici 4.a razreda OŠ Šime Budinić. U rektoratu ih je primila rektorica prof. dr. sc. Dijana Vican s prorektorima, gdje su ih upoznali sa studijima i načinom studiranja. Postavili su brojna pitanja, a najviše ih je zanimalo koliko studiji traju, kako se postaje psiholog ili pedagog te tko su slavne osobe na rektoričinoj lenti. Nakon upoznavanja priređene su interaktivne prezentacije Arheološke zbirke i praktikuma Odjela za arheologiju te Laboratorija za eksperimentalnu psihologiju.

Najzanimljiviji im je bio završni susret s pilotima i kadetima Središta za obuku Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Rudolf Perešin, koji su im objasnili kakva je profesija vojnog pilota te ih upoznali s različitim letjelicama – ratnim i protupožarnim zrakoplovima, helikopterima, protupožarnim avionima, ali i opremom koju koriste. Naravno, na kraju su i sami isprobali kacige i zaštitnu odjeću te brigadiru Goranu Huljevu obećali kako će i oni jednog dana doći na obuku za pilote.