Centar za projekte, znanost i transfer tehnologija

Obavijesti

Održan Creativity camp u sklopu projekta PODUZMI

U sklopu aktivnosti 3 projekta PODUZMI 19. i 20. listopada 2023. godine održan je Creativity camp u multimedijalnoj dvorani Centra za kreativne industrije u Zadru. Dvodnevni program okupio je stručnjake iz područja obrazovanja, poduzetništva i inovacija s ciljem dijeljenja iskustava i poticanja kreativnosti i poduzetničkog duha u obrazovnom sustavu.

Dogđaj je započeo online predavanjem prof. dr. sc. Slavice Singer, professor emeritus u trajnom zvanju Ekonomskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku na temu "Kompetencija poduzetnosti - način razmišljanja i djelovanja, potreban svima". Istraživačkim radom bavi se od 1975. godine, a u suradnji sa svojim istraživačkim timom pokrenula je 1988. prvi znanstveno-istraživački projekt o teoriji i praksi poduzetničke ekonomije u Hrvatskoj i od tada razvija nacionalno i internacionalno prepoznatljivu istraživačku jezgru u području poduzetništva.

Slijedila je interaktivna radionica prof. dr. sc. Andreje Tokić sa Sveučilišta u Zadru s temom "Kako potaknuti kreativnost?". Popodnevni dio programa obuhvatio je prezentacije škola koje su se istaknule kao primjeri dobre prakse u Republici Hrvatskoj: OŠ Stjepana Radića, Brestovec Orehovički koju je predstavio ravnatelj Zdenko Kobeščak, zatim Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škole Stanka Ožanića, Zadar koja je predstavljena od strane ravnateljice Jelene Gulan te OŠ Nikole tesle, Gračac koja je ujedno projektni partner, a koju je predstavila prof. Marija Barišić Vidaković. Nakon toga, predavanje prof. Zlate Paštar i prof. Meri Matušan iz I. gimnazije, Zagreb, na temu "Mala škola financijske pismenosti i poduzetništva" zaokružilo je prvi dan događanja.

Drugi dan započeo je prezentiranjem programa ekonomske i financijske pismenosti namijenjen osnovnim školama u Kraljevini Norveškoj "Radost financija" od strane predstavnica projektnog partnera iz Norveške tvrtka Vinco Innovation. Prof. dr. sc. Daliborka Luketić sa Sveučilišta u Zadru predstavila je rezultate provedenog istraživanja i novi model podučavanja o poduzetništvu. Nakon toga je uslijedio Okrugli stol na temu:"Stvara li poduzetna škola poduzetnog učenika?" na kojemu su sudjelovali prof.dr.sc. Daliborka Luketić sa Sveučilišta u Zadru, pročelnik UO za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije prof. Ivan Šimunić, ravnatelji OŠ Nikole Tesle Gračac dipl.ing. Slavica Miočić i OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički dipl.ing. Zdenko Kobeščak te prof. Zlata Paštar iz I.gimnazije Zagreb, uz moderiranje doc.dr.sc. Gabrijele Vidić sa Sveučilišta u Zadru.

Dvodnevno događanje zaključeno je  prikazivanjem videa o OŠ Nikoli Tesli u Gračacu koji je izrađen tijekom provedbe projekta, a koji je izradila ustanova INOVacija. Za Creativity camp pokazano je veliko zanimanje od strane nastavnika i ravnatelja, osobito osnovnih škola koji su ciljana skupina projekta PODUZMI. Pozivu se odazvalo čak 15 osnovnih škola iz Zadarske županije, 2 srednje škole i 1 dječiji vrtić te profesori i studenti Sveučilišta u Zadru koje je partner na projektu.

Projekt PODUZMI započeo je 1. lipnja 2022., i trajat će 18 mjeseci u okviru programa „Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva“ koji čini dio financijskih mehanizama Europskog gospodarskog prostora (EGP-a) i Kraljevine Norveške.