Centar za projekte, znanost i transfer tehnologija

Obavijesti

Objavljen 3. Poziv Dokazivanje inovativnog koncepta

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih (MZOM) objavljuje 3. Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava Dokazivanje inovativnog koncepta (C3.2.R3-I1.06) koji je namijenjen mikro, malim i srednjim poduzećima te istraživačkim organizacijama. 

Pozivom će se sufinancirati pretkomercijalne aktivnosti u početnoj fazi razvoja novih proizvoda, usluga i tehnoloških procesa, kako bi se utvrdio potencijal za komercijalizaciju, usmjerio daljnji razvoj i smanjio rizik investicije. Primarno će se financirati istraživačke aktivnosti na razini tehnološke spremnosti TRL 3-4.

Svrha Poziva je povećanje spremnosti za razvoj novih proizvoda i procesa zbog poboljšanih istraživačko-razvojnih i inovacijskih kapaciteta poduzeća i znanstvenih organizacija. Posebni ciljevi Poziva su poboljšanje tržišne spremnosti rezultata istraživanja i razvoja te unaprjeđenje kapaciteta poduzeća za istraživanje, razvoj i inovacije.

PRIHVATLJIVI PRIJAVITELJI:

  • mikro, malo ili srednje poduzeće (MSP)
  • istraživačka organizacija (IO) koje zadovoljava definiciju organizacije za istraživanje i širenje znanja
  • fizička osoba (građanin) koji treba osnovati MSP prije donošenja Odluke o financiranju

NAPOMENA: Prijavitelji koji sami imaju status Prepoznatog centra (Sveučilište u Zadru) projekt provode samostalno. Prijavitelji koji su istraživačke organizacije projekt mogu provoditi samostalno ili u partnerstvu s Prepoznatim centrom (PC). Prijavitelji koji su poduzeća ili fizičke osobe projekt provode samostalno.

IZNOS POTPORE:

  • od 26.500,00 do 50.000,00 eur

VRSTA I INTENZITET POTPORE:

  1. Bespovratna sredstva koja se dodjeljuju mikro, malim i srednjim poduzećima kao prijaviteljima na ovom Pozivu predstavljaju državnu potporu: potpore za istraživanje i razvoj 60-70 %, potpore za inovacije za MSP-ove do 50 %.
  2. Bespovratna sredstva koja se dodjeljuju prijaviteljima i partnerima koji zadovoljavaju definiciju „organizacije za istraživanje i širenje znanja“ do 100% prihvatljivih troškova projekta. 

PRIHVATLJIVE AKTIVNOSTI: 

1) Istraživanje (TRL 3-4)
Izrada prototipa
Demonstracija tehničke izvedivosti
2.) Aktivnosti upravljanja inovacijskim ciklusom
Aktivnost upravljanja inovacijskim ciklusom obavezna za sve projekte te obuhvaća aktivnosti kao što su savjetovanje povezano s upravljanjem i zaštitom intelektualnog vlasništva i preliminarnu pretragu patentnih baza, provjeru pretpostavki i analizu vezano uz ciljanu uporabu, korisnike i tržište za rješenja koja se razvijaju projektom te identifikaciju sljedećih ključnih točaka u razvoju i komercijalizaciji kao i izradu plana kako ih dosegnuti u slučaju potvrde koncepta.
3) Izrada dokumenata u svrhu komercijalizacije inovacije:
Analiza tržišta;
Izrada studije izvedivosti;
Izrada koncepta i/ili strategije za razvoj i/ili komercijalizaciju proizvoda (studija ili plan za komercijalizaciju);
Provjera i zaštita intelektualnog vlasništva;
Pretraga patenata; 
Validacija ideje tj. tržišne potrebe, analiza strategije zaštite intelektualnog vlasništva.
4) Administrativno vođenje projekta

TRAJANJE PROVEDBE PROJEKTA: do 12 mjeseci

Bespovratna sredstva dodjeljuju se putem otvorenog postupka dodjele u modalitetu privremenog poziva. Projektni prijedlog podnosi se od strane ovlaštene osobe Prijavitelja putem Sustava eNPOO u elektroničkom obliku s krajnjim rokom dostave do 2. prosinca 2024. godine. Dostava projektnog prijedloga dozvoljena je najranije od 1. listopada 2024. godine. Više informacija možete pronaći na portalu NPOO-a ovdje.