Centar za projekte, znanost i transfer tehnologija

Obavijesti

Događanje "Kruzing turizam u Zadru i Zadarskoj županiji", 3. ožujka 2023., putnička luka Gaženica

Sveučilište u Zadru partner je na projektu “Smart and Slow Tourism Supporting Adriatic Heritage for Tomorrow” (TAKE IT SLOW) koji je sufinanciran u sklopu programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija – Hrvatska 2014. – 2020. Projektom TAKE IT SLOW se, među ostalim, nastoji razviti pametan i učinkovit okvir za upravljanje, marketing i promociju u turizmu te omogućiti transfer tehnologija i znanja dionicima na lokalnoj, regionalnoj i EU razini.

U duhu projekta TAKE IT SLOW, a u suradnji sa Zadar Cruise Port – Putnička luka Gaženica i Lučkom upravom Zadar, Sveučilište u Zadru organiziralo je edukativno događanje na temu “Kruzing turizam u Zadru i Zadarskoj županiji”.

Grad Zadar i Zadarska županija imaju veliki potencijal postati prepoznatljiva i važna destinacija u kruzing industriji na Jadranu i Mediteranu, a ovo događanje okupilo je relevantne dionike i ostalu javnost s ciljem daljnjeg razvoja kruzing turizma u Zadru i Zadarskoj županiji. Osim toga, cilj ovog događanja bio je jačanje suradnje dionika u destinaciji, bilo da se radi o pomorskom, gospodarskom, turističkom, obrazovnom i javnom sektoru. Jasnom komunikacijom, zajedničkom strategijom i osobnom posvećenošću svih uključenih moguće je promišljati o Zadru i Zadarskoj županiji kao održivoj kruzing destinaciji s modernom infrastrukturom, koja će donijeti koristi cijeloj lokalnoj zajednici.

Događanje je započelo s razgledavanjem suvremenog terminala za prijem kruzing turista, nakon čega je uslijedio edukativni program vezan uz kruzing industriju u svijetu i Hrvatskoj te razvoj lučke infrastrukture kao preduvjeta za razvoj kruzing turizma, ali i lokalnog prometa. Prezentirana su i iskustva vezana uz organizaciju izleta koji povezuju kruzing turizam i zaleđe, s obzirom na njihov značaj u podizanju atraktivnosti i doživljaja same kruzing destinacije. U okviru događanja predstavljeni su i  rezultati projekta TAKE IT SLOW vezani uz kreiranje pametnog strateškog okvira za inovativne jadranske turističke destinacije, proizvode i usluge. Sveučilište u Zadru je svoj fokus u projektu TAKE IT SLOW usmjerilo povezivanju razvijenih obalnih destinacija sa zaleđem što je, u konačnici, cilj i kruzing turizma u Zadru i Zadarskoj županiji.